پلی اورتان مادهای است که میتوان کلمهی «همه کاره» را برای تعریف آن به کار برد. رابطهی ویژگیهای ساختار دی ایزوسیاناتها و پلی الها به گونهای است که تنوع و سفارشیسازی فراوانی را برای تولید کننده فراهم میکند.
خواص پلی یورتان میتواند تا حد زیادی از پوششهای نرم تا مصالح ساختمانی سفت و سخت باشد. این خواص مکانیکی، شیمیایی و بیولوژیکی و توجه زیادی را نه تنها در جامعه علمی، بلکه در صنایع مربوطه نیز ایجاد کرده است. افزایش مواد را میتوان با دستکاری مواد اولیه و همچنین افزودن مواد افزودنی مختلف و همچنین نانو مواد انجام داد.
پلی اورتان از چه چیزی ساخته شده است؟
از نظر علمی، پلی اورتان از دو جزء شیمیایی اصلی تشکیل شده است: پلیمرها و یورتان. در طی فرآیند شیمیایی، پلیمرها توسط گروههای یورتان به یکدیگر متصل میشوند و یک محلول همه کاره ایجاد میکنند که میتواند اشکال مختلفی داشته باشد. این ترکیب پلیمری محصولی پایدار، ایمن و بادوام ایجاد میکند که روزانه میلیونها نفر از آن استفاده میکنند.

آیا پلی اورتان برای محیط زیست بیخطر است؟
در دنیایی که نسبت به محیط زیست حساس است، مهم است که اطمینان داشته باشیم که خریدهای ما محیط زیست و خانوادههایمان را ایمن نگه میدارد. پلی یورتانها برای کاهش مصرف کلی انرژی در الکترونیک و کاهش صدا و گرما در وسایل نقلیه کار میکنند. علاوه بر این، هنگامی که پلی یورتانها به عنوان یک محصول نهایی استفاده میشوند، برای استفاده در خانه شما بیخطر هستند.
مانند هر ماده شیمیایی، اگر از این محصولات به صورت لاک، مایع یا فوم استفاده میکنید، از مصرف آن خودداری و یا با رعایت نکات ایمنی از آنها استفاده کنید. آنها سمی در نظر گرفته میشوند.به دلیل ماهیت مصنوعی، بسته به کاربرد موردنیاز، میتوان آن را به روشهای مختلف فرموله کرد. برخی از کاربردهای محبوبتر شامل تولید قطعات صنعتی مانند ضربه گیر لاستیکی، پوشش سطوح و مخازن، رنگها، درزگیرها، چسبها و فومها و غیره میباشد.
پلییورتان چه کاربردهایی دارد
پلی یورتان به دلیل خواص چندوجهی خود تقریباً همه حوزههای مهندسی مواد از کفش گرفته تا پوششهای هوانوردی را تحت تأثیر قرار داده است.
علاوه بر این، توسعه پلیالهای پلیاتر ارزان قیمت منجر به تولید فومهای انعطافپذیر و سایر کاربردهای خودرو و اثاثه یا لوازم داخلی شد که هنوز هم کاربرد دارند.
تحقیقات دقیق و بهبود مستمر در فرمولبندیها، افزودنیها و تکنیکهای فرآوری باعث ایجاد طیف گستردهای از کاربردهای پلیاورتان شده است. مزیت اصلی پلی اورتان دوام، چقرمگی و مقاومت شیمیایی عالی بوده است.
این پلیمر میتواند به اندازه یک فلز بادوام باشد در حالی که ویژگیهای الاستیکی دارد، این باعث شده است که پلی اورتان جایگزین فلزات مختلف، پلاستیکها و مهندسی مبتنی بر لاستیک و همچنین کاربرد کالایی شود. PU به دلیل ترکیبی از کشیدگی، سختی، استحکام و مدول در کاربردهای مختلفی مانند کاربردهای زیست پزشکی، خودروسازی، صنعت، ساختمان، ساخت و ساز، منسوجات و چندین مورد دیگر مورد استفاده قرار گیرد.
اگرچه مزیت انحصاری استفاده از پلی یورتان در طیف گستردهای از پلاستیکهای با کارایی بالا نهفته است که میتوان تولید کرد، پلی یورتانها اغلب ممکن است با پلیمرهای ارزان قیمت رقابت کنند، زیرا هزینههای مواد اولیه تنها ملاحظاتی در کل هزینههای یک محصول نهایی نیست. عوامل با اهمیت یکسان عبارتند از: زمان چرخه، هزینه ابزار، تکمیل و نرخ رد و همچنین پتانسیل بازیافت.
ساخت پلی یورتانها داستان بسیار متفاوتی است. تفاوت اساسی پلی اورتان با سایر پلیمرها در این است که بیشتر ترموپلاستیکها در کارخانههای بزرگ شیمیایی پلیمریزه میشوند و سپس به صورت گرانول یا پودر به مصرف کننده یا تولید کننده فروخته میشوند. سپس با تکنیکهای مختلف پردازش به قطعات مفیدی از محصولات تبدیل میشوند.
خواص این محصولات به خواص ترموپلاستیک عرضه شده یا خریداری شده از سازنده مواد اولیه بستگی دارد. با این حال، در مورد پلی اورتان بیشتر پلیمریزاسیون توسط مبدل انجام میشود نه توسط سازنده مواد شیمیایی. دومی مواد اولیه یا پایه پلی اورتان را میفروشد. به طور خاص، اجزای شیمیایی پلی یورتان مخلوط نیز برای یک کاربرد یا خدمات خاص فروخته میشود.
یک گروه یورتان از واکنش شیمیایی بین دیول و ایزوسیانات تشکیل میشود. از این رو مواد خام اصلی در تولید پلی اورتان یک دیول و یک ایزوسیانات هستند که برای تشکیل پیوند اورتان واکنش نشان میدهند. شیمی اساسی پشت سنتز پلی اورتان بعداً در این بررسی مورد بحث قرار میگیرد.پلی اورتان را میتوان در طیف بسیار گستردهای از گریدها، در چگالی از ۶ تا ۱۲۲۰ کیلوگرم بر متر مکعب و سفتی پلیمری از الاستومرهای انعطافپذیر تا پلاستیکهای سفت و سخت و بسیار سخت برای کاربردهای با کارایی بالا تولید کرد.